محاسبه توان مورد مورد نیاز برای موتور نوار نقاله در زمان طراحی نوار نقاله
تاریخ مقاله: 1403/08/29
عوامل گوناگونی در زمان طراحی نوار نقاله بر انتخاب توان موتور نوار نقاله موثر هست اینکه چگونه توان مورد نیاز یک خط انتقال را محاسبه کنیم به شرایط مختلف و پارامتر های گوناگون بستگی دارد و تجربه طراح در این مورد بسیار اثر گذار است.
انتخاب توان مورد مورد نیاز برای موتور نوار نقاله در زمان طراحی نوار نقاله:
یکی از اصلی ترین عوامل در طراحی نوار نقاله انتخاب موتور مناسب است. یک موتور مناسب بایستی بتواند توان مورد نیاز برای جا به جایی مواد را فراهم کند همچنین گشتاور مورد نیاز را تامین و سرعت مناسب را داشته باشد. در اکثر نوار نقاله ها برای استفاده ی عمومی انتقال مواد فله توسط نوار نقاله از موتور های جریان متناوب AC استفاده می شود که برای اکثر موارد صنعتی این موتورها دارای سطح ولتاژ 380-400 ولت می باشند ، همان چیزی که برای عموم به عنوان موتور های سه فاز شناخته می شود.
عمدتا موتورهای مورد استفاده برای نوارنقاله 1500 دور بر دقیقه می باشند. و وظیفه گیربکس است که دور موتور را به دور مورد نیاز طراح برای تامین سرعت محاسبه شده کاهش دهد.
در زمان انجام محاسبات برای تعیین توان موتور مورد نیاز نوار نقاله بایستی عوامل ذیل برای محاسب مشخص باشد.
- ظرفت حمل مواد: یعنی میزان تناژ مورد نظر بهره بردار برای جا به جایی مواد که معمولا با واحد تن بر ساعت شناخته می شود، به طور مثال یک خط انتقال مواد با ظرفیت 500 تن بر ساعت یعنی نوار نقاله ای که با مشخصات هندسی مورد نظر بتواند در هر ساعت 500 تن ازمواد فله را به نقطه انتهایی خود(نقطه تخلیه) جا به جا کند.
- طول افقی نوار نقاله : به فاصله افقی نقطه خوراک دهی به نوارنقاله تا نقطه تخلیه آن گفته می شود البته معمولا طراحان نوارنقاله فاصله افقی محور های درام های نوار نقاله را به عنوان فاصله افقی در نظر می گیرند.
- فاصله بالابری مواد توسط نوار نقاله: نوار نقاله معمولا وظیفه انتقال مواد را از نقطه A به B دارد، اختلاف ارتفاع نقطه خوراک دهی تا نقطه تخلیه را ارتفاع بالابری مواد می نامند که معمولا طراحان نوار نقاله در زمان طراحی نوار نقاله ارتفاع بین دو محور درام های هد و تیل را در نظر می گیرند. جا به جا کردن مواد در امتداد عمود نیاز به صرف انرژی می باشد و صرف انرژی در واحد زمان تعیین کننده توان می باشد.
- سرعت خطی حرکت تسمه : در تعیین ظرفیت نوارنقاله سرعت خطی تسمه نقاله بسیار مهم است ، هرچه سرعت حرکت مواد بیشتر باشد توان مورد نیاز برای انتقال آنها بیشتر است ، این نکته حاصل مفهموم توان است که به کار در واحد زمان بر می گردد ، هرچه زمان کوتاه تر (سرعت بیشتر) توان مورد نیاز بیشتر می شود.
- وزن تسمه در واحد طول: بایستی در نظر داشت که هر متر تسمه چه وزنی دارد و تاثیر مقاومتی آن را برکل حرکت چیست.این عدد معمولا به عدد ظرفیت حمل مواد اضافه می گردد.
- اصطکاک داخلی بین بیرینگ های رولیک ها: با توجه به اینکه رولیک های نوار نقاله وظیفه تسهیل حرکت تسمه را به عهده دارند اصطکاک داخلی آنها مانعی برای حرکت تسمه است و این نیروی مقاوم مانع حرکت است و برای جبران آن بایستی توان مصرف شود ، کیفیت ساخت رولیک ها و دمای کاری آنها تاثیر مستقیمی بر این توان دارد. بدست آوردن این اطلاعات معمولا از تامین کننده رولیک قابل استعلام است ، اما استاندارد های طراحی مختلف ضرایب نزدیک به همی برای آنها ارائه کرده اند که طراح نوار نقاله به راحتی می تواند به آن استناد کند.
- اصطکاک بین تسمه نقاله و لاستیک اسکرت بورد: لاستیک های محافظ اسکرت بورد برای عدم خروج مواد رو نقاله در نقطه تغذیه مواد روی تسمه با تسمه نقاله مماس هستند و این تماس دائمی است که اصطکاک بین آنها ایجاد می کند وغلبه بر این اصطکاک موجب صرف توان می شود.
- اصطکاک بین تسمه و رولیک ها: از عوامل ایجاد مقاومت در حرکت اصطکاک بین تسمه و رولیک هاست.
- اصطکاک بین تجهیزات نوار پاک کن و تسمه نقاله : : از عوامل ایجاد مقاومت در حرکت اصطکاک بین تسمه نقاله و تجهیزات نوار پاک کن است.
- اصکاک داخلی مواد جمع شده در اسکرت : در برخی موارد پیش می آید که اسکرت پر باشد و نوار نقاله متوقف شود راه اندازی مجدد نوار نقاله علاوه بر غلبه بر تمام موارد ذکر شده در بالا بایستی با اصطکاک داخلی مواد روی هم و مواد باتسمه مقابله کند و این غبله نیاز به انرژی بالایی دارد که توسط روابط خاص خود قابل محاسبه است.
- راندمان موتور : باید کارایی موتور ��ر انتخاب ظرفیت نامی موتور در نظر گرفته شود.
- راندمان گیربکس : کارایی گیربکس باید در تعیین ظرفیت نامی موتر مد نظر گرفته شود
- پیش بینی بارهای غیر منتظره : طراح باید مطابق با استاندارد های طراحی نوار نقاله مقادیری از توان برای غبله بر بارهای غیر منتظره در نظر داشته یاشد.
- ارتفاع از سطح دریا : ارتفاع از سطح دریا تاثیر مستقیم بر عملکرد موتور دارد و راندمان آن را تحت تاثیر قرار میدهد ، معمولا باید این مساله را در طراحی لحاظ کرد و نتایج را با تامین کننده موتور به اشتراک گذتشت و تایدیه لازم را از او در این رابطه اتخاذ کرد.
- محیط مورد استفاده از نظر رطوبت ، گرد و غبار، دمای محیط، خورندگی و ..
- سطح حفاظت ایمنی
- گشتاور موتور نوار نقاله
در پایان توان محاسبه شده برای عملیاتی شدن وظیفه نوار نقاله طبق داده های طراحی، که به توان جذبی معروف است با توجه به رنج موتور های موجود در بازار و قابل تامین ، یک گرید بالاتر از آن مورد انتخاب قرار می گیرد،فرض کنید شما پبه توان جذبی 101 کیلو وات می رسید در این صورت بایستی حد اقل موتور 110 کیلو وات را برای نقاله مورد نظرخود انتخاب کنید.
انتخاب موتور نیاز به محاسبات دقیق و تجربه کافی در استفاده از فرمول ها و روابط محاسباتی دارد و یکی از تعیین کننده ترین عوامل در طراحی نوار نقاله می باشد. لذا پیشنهاد می شود در این رابطه به افراد ذی صلاح در این خصوص مراجعه و از کارشناسان خبره طراحی نوار نقاله مشورت بگیرید.
نمونه محاسبات مربوط به نوار نقاله
info@asoosanat.ir
asoosanat.eng.co@gmail.com
Tel: 031-32209956
از توجه شما سپاسگزارم
داوود باستاني
دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.