شرکت آسو صنعت زنده رود

درسنامه طراحی نوارنقاله-نوشتار نخست

درسنامه طراحی نوارنقاله-نوشتار نخست

تاریخ مقاله: 1401/10/25
آنچه برای طراحان جوان و بهره بردارها همیشه دغدغه بوده مرجع کامل و یک دستی برای طراحی و بهره برداری از نوار نقاله می باشد
امید است که آنچه در ذیل می آید که حاصل حدود بیست سال تجربه اندوزی می باشد، مفید فایده باشد....

مجموعه درس­نامه­ی آشنایی با سیستم­های انتقال مواد

 

سخن نخست

از شما دوست عزیز و بزرگوار بسیار سپاسگزارم که وقت گرانبهای خود را برای مطالعه این مجموعه در نظر گرفه اید ، بی شد شما فرد بسیار ارزشمندی هستید که برای اموزش خود زمان و انرژی صرف می کنید. ارتقای آموزش بی شک موجب بهبود کیفی و کمی عملکرد ما خواهد بود و این نتیجه ای نخواهد داشد جز اعتلای کیفی شهر و کشور عزیزمان. همچینی سپاسگزار همه مهندسین و تکنسین های صنعت به ویژه صنعت انتقال مواد هستیم زیرا آنچه مطالعه خواهید کرد حاصل به تحریر درآمدن سالها کسب تجربه و آموزش ما از دیگر عزیزان این صنعت است، سپاسگزار همه شما خواهم بود اگر نقطه نظرات و تجربیه های خود را با بنده به آدرس davoodbastani@gmail.com  به اشتراک گذارید تا دیگر عزیزان نیز از این تجربیات بهره ببرند و در نهایت جایگاه کشور عزیزمان در صنعت و اقتصاد ارتقا یابد.

 در مجموعه­ای که نوشتار اول آن پیش روی شماست و اولین بار از سایت شرکت فنی و مهندسی آسو صنعت زنده https://asoosanat.ir/fa  منتشر شده است، برآنیم که به معرفی سیستم­های انتقال مواد: شامل انواع نوارهای نقاله ، هاپر های ورودی ، شوت های خروجی و اجزای آنها بپردازیم و مفصلا شرح دهیم. همچنین به بررسی گلوگاه­های طراحی ، اصول ساخت و نصب ، بهره برداری و بهبود ها بپردازیم و در نهایت اختلاف نظرهای طراحی که فعالین این صنعت هر روز در حال دست و پنجه نرم کردن با آن هستند را به نظر مخاطبان عزیز برسانیم . با امید اینکه زمینه ­ای باشد هم برای مستندسازی و گرد آوری دانش گسترده­ی موجود در این عرصه و هم مرجعی برای طراحان و دست اندرکاران این حوزه ، متاسفانه عدم ثبت و مستندسازی تجربیات متخصصین در صنعت موجب شده که دانش در فکر ها و اندیشه بماند و به چرخش در نیاید و رشدش محدود باشدو چرخ بارها اختراع شود . حضرت امیر علی (ع) می فرمایند هرچیزی زکاتی دارد و زکات علم نشر آن است . آنچیزی که سالهاست د رکشور های اروپایی و امریکایی وجود دارد آنچیزی که موجب شده “CEMA” در آمریکا شکل بگیرد و هر ساله کتاب های مرجع خود را با ویرایش و بهبود جدید ننشر دهد .

در مقاله­ ی پیش رو که نوشتار ابتدایی این مجموعه است، به معرفی اجمالی سیستم­های انتقال مواد و انواع اصلی آن، کارکردهای عمده و استانداردهای مرجع این صنعت خواهیم پرداخت. در ادامه و در نوشتارهایی که در همین پلتفرم ارائه خواهد شد، به بررسی جزیی تر بخش­های سیستم­های انتقال مواد، اصول و گلوگاه­های طراحی، کارکرد های تخصصی در صنایع مختلف به خصوص فولاد و سنگ آهن خواهیم پرداخت و در همین حین دیدگاه­های گوناگون طراحی و پایش هر یک در نمونه ­های اجرا شده را نیز از نظر خواهیم گذراند.

 

 

 

نوشتار نخستین

تعریف سیستم انتقال مواد و حیطه کاربرد آن:

در بیشتر صنایع، ابزار و ماشین آلات پیچیده ای وجود دارد که اغلب به عنوان جایگزینی برای نیروی انسانی استفاده می شود. این کار به منظور کوتاه کردن زمان پردازش و صرفه جویی در هزینه های عملیاتی صنعتی انجام می شود. در این راستا یکی از مهمترین نیاز های خطوط تولید و فراوری خطوط انتقال است. برای جابه جایی مواد یا اجزای مورد نیاز خطوط تولید و حتی محصولات  انواع سیستم ها انتقال وجود دارد. سیستم انتقال مواد به صورت عام می­تواند شامل بخش وسیعی از سامانه­ های انتقال مواد سیال یا غیر سیال شود که هر یک در نوع و کاربرد از هم بسیار متفاوتند. اما به صورت واژه این لفظ که معادل Bulk Material Handling است، به سامانه­ های انتقال مواد فله جامد (مشابه سنگ اهن، گندله، کنسانتره، براده­ی چوب و ...) اطلاق می­شود که مواد را در یک یا چند نقطه تحویل گرفته و در یک یا چند نقطه­ ی دیگر پس از طی یک فاصله مشخص تحویل می­دهند. این سامانه ها عموما به صورت پیوسته کار می کنند و خط انتقال می تواند به صورت افقی یا شیبدار باشد. در معادن ، انواع کارخانه های فراوری معدنی، کانی های فلزی و غیر فلزی، کارخانه جات ذوب فلزی، شیشه سازی ، کاغذ سازی ، صنایع شیمیایی و... از انواع خطوط انتقال مواد استفاده می گردد.

انواع سیستم انتقال مواد:

در خصوص انواع سیستم انتقال علاوه بر تسمه نقاله ها  به باکت الواتور ها bucket elevators برای جابه جایی های عمودی، نوار نقاله های دیوار دار پله کانی Sidewall Step Conveyor برای جابه جایی با شیب های تند ، اسکروکانویرهاScrew  Conveyors  برای جابه جایی مواد بسیار ریز دانه (گرد) با ظرفیت کم در مسیر های کوتاه، نقاله های زنجیری Apron Chain Conveyors  برای جابه جایی سنگ های درشت دانه و خشن یا گداخته های درشت دانه و ... نیز می توان اشاره کرد. اما در این میان تسمه نقاله از پرکاربردترین و کم هزینه ترین آنها  هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع سیستم انتقال به مقاله های دیگر در سایت آسو صنعت  مراجعه گردد.  

شش نوع سیستم انتقال پرکاربرد

تعریف تسمه نقاله :

متداول ترین نوع سیستم انتقال مواد، نوارهای نقاله یا به اصلاح عامیانه تر تسمه نقاله ها (Belt Conveyors) هستند که خود مشتمل بر چندین گونه­ ی متفاوت اند. در تعریف نوار نقاله می گوییم تجهیزی که به صورت اتوماتیک و پیوسته قابلیت جابه جا کردن مواد مختلف را از نقطه ای به نقطه دیگر دارد که المان اصلی برای انتقال ، تسمه ی لاستیکی  می باشند.

آشنایی با اجزای نوار نقاله:

ابتدای امر اجزای یک نوع رایج از نوارهای نقاله یعنی نوار نقاله­ی یک طرفه بدون قوس و شیب که به نوعی ساده ترین نوع نوار نقاله محسوب می­شود از نظر خواهیم گذراند و اجزا را به صورت مختصر معرفی خواهیم نمود.

در عکس پایین برگرفته از استاندارد CEMA که شماتیک یک نوار نقاله با مشخصات مذکور قابل مشاهده است:

دیاگرام نوار نقاله . شماتیک نوار نقاله

شماتیک نوار نقاله برای نوار هایی با طول کمتر از 30متر و افقی

اصلی ترین اجزای هر نوار نقاله عبارند از:

  • تسمه یا بلت (Belt) ، تسمه نقاله تسمه ایست از جنس لاستیک تسمه های لاستیکی با تقویت الیاف ، ویا تقویت سیم های فولادی با عرض های مشخص و استاندارد که با توجه به ظرفیت انتقال خط و هندسه ی حاکم بر آن با توان کششی متفاوت ،وظیفه حمل موارد را بر عهده دارند، نوع مواد حمل شونده و دمای کاری آنها همچنین برخواص فیزیکی و شیمیایی لاستیک موثر است.
  • براي اطلاعات بيشتر به مقاله انواع تسمه نقاله مراجعه گردد
  • همچنين مقاله تسمه هاي نقاله براي اطلاعات تكميل تر معرفي مي گردد

  • سازه اصلی نوارنقاله (Structure) این سازه بسته به هندسه نوار نقاله انواع گوناگونی دارد ، مکانیکال فریم ، خرپا یا ماژول ، گالری و... در شماتیک فوق مکانیکال فریم (Mechanical Frame) دیده میشود ، شاسی نوار نقاله نوعی سازه برای قرارگیری اجزای نوار بر روی آن است و نشیمنی برای پایه رولیک­ ها در طول خط انتقال. همچنین وظیفه ایجاد فاصله­ ی بلت از كف زمين يا پلتفرم  و نصب تجهیزات کمکی را بر عهده دارد ، صلبیت این سازه و فرم هندسی آن در عملکرد نقاله تاثیر بسزایی دارد.

  • درام محرک و متحرک (Head drive pulley, Tail Driven pulley) که دو جسم دوار و استوانه اي  در ابتدا و انتهای نوار است ، با قرارگرفتن لاستیک دور آن درام محرک توسط موتور نوار چرخانده شده و نوار و درام متحرک را به دنبال خود می­چرخاند.درام محرك كه معمولا در سر نوار قرار مي گيرد و عنوان هد پولي يا هد درام شناخته مي شوئد نقش به سزايي در انتقال توات از موتور به تسمه و در نتيجه حركت تسمه و مواد حمل شونده را دارد . هندسه و مشخصات فيزيكي آن بسيار تاثيز گذار هستند و طراحي آنها بسيار مهم مي باشد. آيتم 8 و 9 تصوير ذيل . علاوه بر درام هاي هد و تيل بسته به هندسه نوار نقاله ، درام هايي نيز براي تغيير مسير تسمه يا تغيير زاويه تماس تسمه با درام اصلي به خط نقاله اضافه مي شوند كه معولا آنها را Snub pulley  يا Bend Pulley  ميناميم. آيتم 10 در تصوير ذيل.

  • پایه رولیک (Idler Support or Roller Frame) رولیک ها که اجزای استوانه ای شکل هستند توسط ساپورت هایی به صورت دقیق و حساب شده ای کنار هم قرار می گیرند تا مقطع عرضی تسمه را شکل دهند و برای حرکت تسمه نقش تکیه گاه غلطان را ایفا می کنند ، و متناسب ظرفیت بار بری تسمه نقاله سایز بندی می شوند و متناسب ماده حمل شونده و محیط کاری تیپ بندی می گردند، که در مقاله­ ای مجزا مفصلا به انواع آن­ها خواهیم پرداخت. این رولیک ها با دوران دائمی زیر بلت در مسیر رفت و برگشت، علاوه بر ایجاد امکان حرکت بلت و جلوگیری از شکم دادگی آن در فاصله­ ی بین ابتدا و انتهای نوار نقاله، قابلیت شکل دهی نوار در طول آن را ایجاد می­کند ،فاصله بین آیدر ست ها چه در مسیر رفت و چه در مسیر برگشت علاوه بر تاثیر بر عمر تسمه و عمر خود رولیک ها بر نیرو هایی وارد بر پولی ها و وزنه کشش نیز موثز هستند. آيتم 12 ، 13 ، 33 و 34 تصوير ذيل

  • اسکرت (Skirt Board) ساختاری جعبه­ای مانند بر روی نوار نقاله در محل بارگیری دارد علاوه بر هدایت مواد و نظم دهی در استقرار روی تسمه، باعث می­شود در نقطه ­ی بارگیری آلودگی غبار تولید شده در اثر جریان مواد روی هم، به حداقل برسد، همچنین امکان نصب هود مکش غبارگیر نیز در این تجهیز فراهم می گردد. آيتم 32 تصوير ذيل.
  • تمیز کننده­های سمت ابتدا و انتهای نوار (Head belt cleaner & scraper) جهت تنظیف تسمه  در سطح در تماس با درام­های دوار. بسته به اينكه مواد حمل شونده توسط تسمه چه ميزان چسبندگي داشته باشند نياز است كه از انواع نوار پاك كن استفاده كنيم برخي از آنها سمت هد نواد بعد از نقطه ريزش قرار مي گيرند و نوع ديگر قبل از درام تيل و سطح داخلي تسمه را تميز مي كنند كه آلودگي به زير درام نرود. علت اين موضوع در مبحث ديگر بيان خواهد شد. آيتم 24 و 25 و26  در تصوير ذيل

  • استراکچر سرنوار (Head Structure) در اصطلاح به نقطه خروجی مواد از نقاله هد (Head) گفته می شودو شاسی هد نیزسازه ایست برای تامین فضای قرارگیری درام محرک (هد پولی) و تخلیه مواد و هدایت آن به نقطه بعدی ، یاتاقان­های شافت درام مستقیم یا با قطعه ای واسط روی شاسی هد نصب می شوند همچنین نوار پاک کن های اولیه و ثانویه نیز معمولا به شاسی هد یا کاور آن نصب می شوند، برای کنترل غبار و حفظ ایمنی اوپراتور ها از باکس فلزی استفاده می شود که معمولا هد کاور نامیده می شود،هد کاور معمولا دارای دریچه بازدید و در صورت لزوم دارای هود غبارگیر می باشد. جهن کنترل بیشتر خروجی مواد و حفاظت از کاور از ورق ضربه گیر(Deflector Plate) استفاده می شود که بسته به طرح به کاور یا شاسی متصل میگردد، اتصال باکس زیر نوار برای تخلیه (شوت خروجی Discharge chute) نیز میتواند به هد استراکچر یا هد کاور باشد. آيتم هاي 28 و 29 و 32 تصوير ذيل

  • استراکچر تیل نوار (Tail structure) که برای نشیمن درام متحرک و ادوات آن و گاها برای تامین فضای سیستم کشش نوار (در صورت استفاده از نوع سیستم کشش پیچی یا خاصی که در مقالات آینده مطرح خواهد شد) مورد استفاده قرار می­گیرد. آيتم هاي 16و 17 تصوير ذيل سيستم كشش را در محل تيل نمايش ميدهند

  • موتور ، گیربکس ، کوپلینگ ها و در صورت لزوم ترمز که همه در گروه درایو سیستم قرار می گیرند. و وظيفه اصلي تامين نيروي پيشران ، تنظيم سرعت مناسب و عملكرد يكنواخت تسمه را بر عهده دارند. آيتم هاي 1 الي 6 در تصوير ذيل بيان گر سيستم محرك نوار نقاله هستند.

  • شوت تخلیه سمت هد یا در طول نوار در حالات خاص­تر. در اكثر مواقع شوت تخليه مواد در محل هد نوار نقاله است ، اما گاهي پيش مي آيد در نوار نقاله اي بنا به شرايط لازم است مو.اد در مسير تخليه گردد ، اين تخيله مي تواند در حالت اورژانسي باشد يا پروسسي ، مثلا نوار نقاله اي كه روي چند بين قرار دارد و بايستي يه ترتيب بين ها را تغذيه كند ، مي توان براي اين مورد نوارنقاله متحرك طراحي كرد يا از نوار نقاله ثابت و خروجي هاي مياني بهره برد.
  • سیستم کشش Tack-up system مجموعه ای از پولی ها و معمولا وزنه هاکه با ایجاد نیروی کششی کافی در نوار مانع  از ایجاد لغزش بلت روی پولی محرک می گردند. براي حفظ نيروي كشش در تسمه نقاله بايستي  از سيستم كشش  استفاده كرد سيستم كشش بسته به تناژ نوار نقاله و هندسه آن  ميتواند وزنه اي يا پيچي باشد ، انتخاب سيستم كشش و جانمايي آن نياز به رعايت پارامتر هاي مختلفي دارد كه خود مبحثي است مفصل.  آيتم هاي 16و 17 تصوير ذيل سيستم كشش مختلف را در محل تيل نمايش ميدهند
  • تجهیزات جانبی مانند پوشش محافظ باد و باران
  • شماتیک نوار نقاله - اجزای نوار نقاله

شماتیک نوار نقاله و اجزای ان

این اجزا در ساده ترین تا پیچیده ترین انواع نوارها مورد استفاده قرار می­گیرد. به فراخور نیاز پروسسی در شرایط کاری مختلف، نوارهای نقاله پیچیدگی­های ساختاری بیشتری خواهند یافت، از جمله دو طرفه شدن ، تغییر جهت چرخش نوار، ایجاد قوس­های محدب و مقعر در صفحه­ی Y-Z و یا قوس در صفحه­ی X-Y  (افقی)، وجود چند نقطه­ی ورود و یا خروج مواد، شیب مثبت یا منفی و ... .

نوار نقاله با قوس افقی

نوار نقاله با قوس افقی

نوار نقاله با قوس عمودی

نوار نقاله با قوس عمودی

راجع به کاربرد این نوع سیستم­ها، می­توان به ایجاد امکان انتقال مواد بین دو نقطه­ی ثابت (یا با تغییرات محدود) اشاره نمود. به طور مثال انتقال سنگ آهن از سنگ شکن در معدن سنگ آهن و انتقال آن به سنگ شکن ثانویه یا آسیاب در کارخانه فراوی.

نوار نقاله و سیستم انتقال مواد

سیستم انتقال مواد در معدن خاک رس

 

مزایای سیستم­های نوار نقاله کدام است؟

سیستم­های انتقال مواد قابلیت انتقال طیف وسیعی از مواد با اندازه و مشخصات متفاوت را داراست. وابسته به خواص فیزیکی و شیمیایی لاستیک استفاده شده امکان انتقال مواد داغ و یا مواد خورنده و..  نیز با استفاده از این سیستم­ها فراهم می­باشد. مهم­تر از این امکان انتقال مواد با ظرفیت­های گوناگون از مقادیر پایین تا مقادیر بسیار زیاد با تغییر عرض بلت و هماهنگ سازی طراحی نوار وجود دارد. توجه شود که یک نوار قابلیت کار در 24 ساعت شبانه روز با ظرفیت تعیین شده را داراست، موضوعی که برای آلترناتیو نوار نقاله­ها یعنی کامیون­های بارگیر عملا ناممکن و یا بسیار هزینه بر است.

نوارهای نقاله قابلیت طراحی بر اساس مسیر مطلوب برای انتقال مواد را دارا هستند. همین قابلیت هماهنگی نوارها با عوارض زمینی و امکان اجرای آن­ها در شرایطی مشابه عکس زیر که کامیون­ها قادر به پیمایش مسیر نیستند موجب محبوبیت نوارهای نقاله بین بهره برداران شده است.

نوارهای نقاله قابلیت اجرا در زیر زمین و انتقال مواد از ترازهای منفی به ترازهای مثبت در فضاهای محدود را دارا هستند که این نیز از مزایای قابل توجه آن­ها محسوب می­گردد. علاوه بر این نوارها قابلیت طراحی برای کاربردهای پروسسی از جمله اندازه­گیری دقیق وزن مواد عبوری و تنظیم تولید کارخانه با تغییر سرعت را نیز دارا هستند.

جدای از تمام موارد عنوان شده، هزینه­ ی طراحی، اجرا و تعمیر و نگه داری نوارهای نقاله و قابلیت اطمینان نسبت به کارکرد آن­ها، نسبت به سایر سیستم­های انتقال مواد بسیار بهینه­تر است. این­ها در کنار آلایندگی زیست محیطی بسیار پایین­تر این تجهیزات به نسبت سایر تجهیزات موتوری مشابه کامیون­هاست.

 

 

 

مهم­ترین منابع طراحی نوارهای نقاله

منابع و هندبوک­های فراوانی در زمینه طراحی سیستم­های انتقال مواد منتشر شده است و هر یک نسبت به دیگری نقاط قوت و ضعف­هایی دارد که این باعث شده طراحان این رشته از مجموعه­ای از هندبوک­ها در نقش مکمل یکدیگر برای طراحی خود بهره جویی نمایند.

سرآمد این استانداردها و هندبوک­ها عبارتند از:

هندبوک طراحی سیستم های انتقال مواد CEMA

استاندارد DIN 22101 & 22102

استاندارد ISO 2109:1975

هندبوک طراحی Dunop

هندبوک طراحی Jacob

در این میان، برخی ابرپیمانکاران ساخت تجهیزات در سطح جهان نیز محصول دانش خود را در قالب کاتالوگ­هایی بسیار ارزشمند منتشر نموده­اند که این کاتالوگ­ها در میان طراحان تا حدی به عنوان مرجع کار شناخته می­شود و از مهمترین آن­ها می­توان به کاتالوگ شرکت Rulmeca اشاره نمود.

در اینجا مطالب نوشتار ابتدایی به پایان می­رسد. در نوشتار بعد به طور مفصل انواع تسمه یا بلت به همراه کاربردها و همچنین تولیدکننده­های اصلی آن در جهان و ایران از نظر گذرانده خواهد شد. با ما همراه باشید

گردآورندگان

مهندس داوود باستانی        مهندس داوود باستانی   

مهندس محمد امین تحویلیان مهندس محمد امین تحویلیان

دیدگاه های کاربران

دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.


فرم ارسال دیدگاه شما برای درسنامه طراحی نوارنقاله-نوشتار نخست
(به حروف کوچک و بزرگ حساس نمی باشد.)
captcha