شرکت آسو صنعت زنده رود

درسنامه طراحی نوار نقاله 4 - برخی از مفاهیم

درسنامه طراحی نوار نقاله 4 - برخی از مفاهیم

تاریخ مقاله: 1401/12/16
برای مهندسین طراح قبل از مراجعه به فرمول ها و توانایی استفاده از آنها ، درک مفاهیم جاری در تجهیز مهمتر است. ما نیاز داریم درک درستی از منطق حاکم بر تجهیز داشته باشیم

به نام خدا

نوشتارچهارم – مفاهیم پایه در سیستم نوار نقاله

سلام و درود بر عزیزان مخاطب، همکاران محترم و اساتید مجرب. باعث مباهات است که در نوشتاری دیگر از مجموعه درسنامه­ی سیستم­های انتقال مواد در خدمت شما سروران گرامی هستیم. تا به اینجای کار مقدمات سیستم­های انتقال مواد جهت آشنایی مخاطب مطرح گردید. همچنین هندسه ­های متدوال نوارهای نقاله و کاربرد هر یک تقدیم حضور گردید. در نوشتار حاضر که تحت عنوان مفاهیم پایه در سیستم نوار نقاله تقدیم حضور می­گردد و اولین بار از سایت شرکت مهندسی آسو صنعت زنده رود منتشر شده است، بر آنیم که راجع به مفاهیم پایه­ای که در طراحی نوارهای نقاله مورد استفاده است و فعالین و علاقه مندان این حوزه روزانه راجع به آن­ها گفت و شنود می­کنند صحبت نماییم. تلاش بر آن است که توضیحات مطرح شده در این­جا خلاصه باشد اما مخاطب گرامی در نوشتارهای و در فرآیندهای طراحی، گام به گام با جزییات بیشتر و دقیق تری از هر یک مواجه خواهد گردید.

  • Surcharge Angle

زاویه سرچارج زاویه مماس کمان قرار مواد روی تسمه نوار در حال حرکت با سطح افق است. به این موضوع توجه فرمایید که در حالت دینامیک، وضعیت برهم نشینی مواد با حالت ثابت آن متفاوت است. اهمیت این زاویه در محاسبه­ی ظرفیت  هندسی مواد روی نوارنقاله در حال حرکت می باشد و سطح قابل دسترس را برای ما مشخص مینماید ، بررسی امکان ریزش مواد از روی نوار در حال حرکت، تشخیص محدودیت لغزش مواد روی یکدیگر و حرکت در خلاف جهت نتایج این سطح و این زاویه است ، برای اکثر مواد این زاویه بین 5 تا 15 درجه و به ندرت تا 20 درجه افزایش می یابد.

surcharge

  • Repose angle

زاویه قرار، زاویه قله مواد با سطح افق در حالت ایستا است. این زاویه بستگی مستقیم به اصطکاک داخلی بین ذرات مواد دارد، اهمیت این زاویه محاسبه­ی هندسه مواد انبار شده در سایت­ها، تعیین هندسه­ی صحیح در شوت­های تخلیه برای جلوگیری از انباشت مواد و اختلال در اثر بسته شدگی فضای داخلی شوت­ها و ... است.

repose angle

  • Slope Angle

زاویه هندسی شیب نوارنقاله است. اهمیت این زاویه، رعایت محدودیت ناشی از زاویه سرچارج برای جلوگیری از لغزش و برگشت مواد روی یک دیگر و تاثیر بر میزان پرشدگی مواد و احتمال ریزش از اطراف آن است. گاهی در نوار های نقاله مواد قابل حمل از نظر خواص فیزیکی امکان دست یابی به زوایای بالاتر از 18 درجه را فراهم می کنند، اما زاویه 18 درجه برای نوار های راهرو دار(Walk Way) ماکزیمم می باشندو علت آن محدوده مجاز برای حرکت انسان است، در صورت لزوم افزایش زاویه بایستی از ترفند هایی مانند ایجاد پله به جای راه روی شیب دار در کنر نوار استفاده نمود.

inclination belt

  • Wrap Angle

زاویه محیطی از دایره­ ی سطح درام محرک که نوار با درام در تماس است. مقدار این زاویه تاثیر شگفتی در تعیین نیروها و توان نوار، تعیین احتمال لغزش نوار روی درام، و حتی تعداد درام مورد نیاز برای راه اندازی یک نوار است میزان این زاویه بر کشش مورد نیاز تسمه موثر است.

wrap angle

  • Trajectory

مکان هندسی ذرات تخلیه شده از سمت هد نوار نقاله را گویند. ترجکتوری، در جانمایی درام محرک با توجه به تمایل طراحان برای قرارگیری تجهیز پایین دست در مرکزیت ریزش نوار، تعیین هندسه هدباکس، الزام استفاده از دفلکتور و یا صفحات سایشی بسیار تاثیرگذار است. وابسته به سرعت، زاویه نوار در محدوده درام محرک و قطر درام است، و توسط معادلات مفصل که منشعب شده از معادله پرتابه است ، سطوح بالایی و پایینی مواد در ریزش از نوار نقاله قابل تعیین است.

trajectory

  • Filling Ratio

حاصل تقسیم سطح مواد روی نوارنقاله با توجه به ظرفیت نوارنقاله ، به ماکسیمم مساحت( ظرفیت هندسی)مواد قابل حمل برای همان مواد توسط نوار نقاله را گویند. هر چه این مقدار بیشتر باشد، یعنی نوارنقاله بیشتر پر شده و به همین میزان احتمال ریزش مواد از روی نوار افزایش می­یابد. تلاش طراحان بر این است که در یک طراحی صحیح این مقدار از 80 درصد بیشتر نباشد. ضریب پرشدگی به عوامل گوناگون، از جمله سرعت، زاویه، عرض و زاویه چیدمان رولیک­ها بستگی دارد.

belt section

  • Conveyor Lengths

طول­های مهم نوار که در طراحی­ها گزارش می­شوند و عبارتند از:

فاصله مرکز تا مرکز درام های سطح نوار در راستای خط واصل این دو مرکز به یکدیگر.

فاصله افقی نوار نقاله،یعنی فاصله مرکز هد درام نوارنقاله تا فاصله­ی مرکز تیل درام نوارنقاله.

فاصله عمودی نوار نقاله یا فاصله بالابری:  یعنی فاصله روی درام تیل تا روی درام هد به صورت عمودی. معمولا این فاصله با فاصله عمودی مرکز تا مرکز درام ها برابر( در نوار نقاله هایی که قطر درام هد و تیل  یکسان باشد) یا بسیار نزدیک است ، این فاصله از فاصله نقطه ریزش اول تا نقطه تحویل بار بیشتر است که در جهت ایمنی (Safe Side) در محاسبات توان است.

طول کلی تسمه یا طول مدار بسته: یعنی طول تسمه  نوار شامل بخش رفت و بخش برگشت و بخشی که روی درام ها قرار دارد.

 

  • Belt Sag

شکم دادگی نوار یا بلت سگ عبارت است از خروج نوار از حالت خط صاف و تبدیل به منحنی دارای قعر، در فاصله بین دو نقطه­ی نشیمن نوار (به طور مثال بین دو رولیک که نوار روی آن نشته) ناشی از وزن تسمه و مواد روی آن می باشد.

تعیین گام چیدمان پایه رولیک ها در رفت و برگشت، همچنین میزان نیروی کششی ایجاد شده در نوار باید به نحوی باشد که مقدار شکم دادگی از  2 درصد طول کل گام بین دو نشیمن نوار تجاوز نکند. ( به طور نرمال) البته نیروی کشش تامین شده توسط سیستم کشش نیز بر این موضوع موثر است ، معمولا توصیه هایی برای مینیم فاصله بین رولیک وجود دارد، و تامیین کشش لازم توسط سیستم کشش انجام می پذیرد.

 

در نوشتار بعدی در خصوص رولیک ها و پایه های نگهدارنده آن گفتگو خواهیم کرد

از توجه و زمانی که برای خوانش این نوشتار صرف کردید سپاس گزاریم. امیدورایم با قید نظرات و پیشنهادات و نگاه­های نقادانه ی خود ما را در ادامه­ی این مسیر توانمند سازید.  با ما همراه باشید

داود باستانی

محمدامین تحویلیان

دیدگاه های کاربران

دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.


فرم ارسال دیدگاه شما برای درسنامه طراحی نوار نقاله 4 - برخی از مفاهیم
(به حروف کوچک و بزرگ حساس نمی باشد.)
captcha